Cum te ajută roboții într-unul dintre cele mai neplăcute examene medicale

0 0

În încercarea de a face colonoscopiile mai puțin neplăcute, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Leeds a dezvoltat un nou braț robot care scoate fapta din mâinile unui doctor uman.

Probabil sunt puține lucruri care par mai groaznice decât o colonoscopie robotică, dar oamenii de știință spun că sistemul autonom instruit în procesul de învățare automată ar putea fi în măsură să ghideze mai bine un endoscop în timpul unei proceduri decât medicii, eliminând eroarea umană.

Cum funcționează brațul robotic?

Sonda este un endoscop magnetic, un tub cu un obiectiv în vârf, pe care robotul îl controlează printr-un magnet extern corpului.

Sistemul poate funcționa autonom sau poate fi controlat de un operator uman cu ajutorul unui joystick, care împinge vârful endoscopului mai departe de-a lungul colonului. Valdastri compară mișcarea cu mișcarea intuitivă din timpul unui joc video.

De asemenea, sistemul ține evidența localizării și orientării endoscopului în interiorul colonului.

Endoscoapele convenționale utilizate în prezent în timpul colonoscopiilor sunt dificil de operat și necesită specialiști instruiți.

“Gastroenterologii își pierd adesea sensul direcției. Nu mai știu unde se află sus, jos, stânga și dreapta”, spune Valdastri.

În schimb, sistemul robotizat folosește o tehnică AI care a fost antrenat pe imagini din interiorul colonului, care seamănă cu un tub.

“Algoritmul caută un cerc…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica