Cum se schimbă natura din cauza climei? Chiar și plantele au de suferit

0 1


Pe măsură ce climatul mondial se schimbă, plantele și animalele s-au adaptat prin extinderea pe noi teritorii și chiar mutarea sezoanelor de reproducere.

Acum, cercetările sugerează că, în ultimii 75 de ani, florile s-au adaptat și la creșterea temperaturilor și scăderea ozonului prin modificarea pigmenților de ultraviolete (UV) din petalele lor.

Pigmenții UV ai florilor sunt invizibili pentru ochiul uman, dar atrag polenizatori și servesc ca un fel de protecție solară pentru plante, spune Matthew Koski, un ecologist al plantelor de la Universitatea Clemson.

Așa cum radiațiile ultraviolete pot fi dăunătoare oamenilor, pot afecta și polenul unei flori. Cu cât petalele conțin mai mult pigment care absorb UV, cu atât radiațiile mai puțin dăunătoare ajung la celulele sensibile.

Anterior, Koski și colegii săi au descoperit că florile expuse la mai multe radiații UV – de obicei cele care cresc la altitudini mai mari sau mai aproape de ecuator – aveau mai mult pigment UV în petalele lor.

Apoi s-a întrebat dacă deteriorarea stratului de ozon și modificările de temperatură, au influențat pigmenții UV.

Iar pentru a afla acest lucru, Koski și colegii săi au examinat colecțiile de plante din America de Nord, Europa și Australia, care datează din 1941.

În total, au examinat 1238 de flori din 42 de specii diferite. Au fotografiat petale de flori din aceleași specii colectate în momente diferite de-a lungul ariei lor naturale folosind o…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica