Cum dinamita a modelat lumea: de ce tehnologia modernă este posibilă datorită ei

0 0

Chiar dacă primul lucru la care te gândești când vine vorba de dinamită sunt exploziile și haosul pe care aceasta le poate produce, e interesant de știut și cum a contribuit dinamita la crearea lumii moderne pe care o știm astăzi.

Pe o perioadă de timp de aproape 1.000 de ani, singurul instrument explozibil folosit a fost praful de pușcă. Acesta este, de fapt, o combinație între sulf, cărbune și nitrat de potasiu și putea produce produce energie explozivă, suficientă pentru a propulsa un glonț dintr-o armă și, în cantități mai mari, suficient pentru a face rocile să sară în aer. În minerit și inginerie, praful de pușcă a fost un instrument util, însă foarte puțin precis.

Mai târziu, în 1847, un chimist italian numit Ascanio Sobrero a amestecat glicerină cu acid azotic și acid sulfuric și a creat primul mare explozibil. Totuși, orice zdruncinare putea declanșa reacția, ceea ce făcea ca nitroglicerina să fie incredibil de instabilă: putea exploda oricând. Asta l-a făcut pe Sobrero să creadă că descoperirea lui nu va avea vreo întrebuințare practică.

Cum s-a ajuns la dinamita mai sigură

Alfred Nobel, un om de știință tânăr, n-a fost de acord. A ajuns la concluzia că nitroglicerină ar fi putut fi folosită, dar numai dacă detonarea sa ar putea fi controlată și declanșată de la o distanță sigură. Așa că a inventat un detonator de la distanță, alcătuit dintr-o „cutie”plină de fulminat de mercur,…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica