Cum ar fi intervenit BNR în piață pentru a stopa deprecierea accelerată a leului

0 2

Leul s-a dus, zilele trecute, la un minim istoric și s-a depreciat puternic în fața euro. Au fost momente în care a depășit pragul psihologic de 4,8 lei pentru un euro pe piața interbancară. Există surse din interior care susțin că BNR ar fi intervenit.

În perioada în care România se pregătea de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, euro bătea record după record. Leul se deprecia puternic de la o zi la alta și înregistra noi minime istorice în fiecare zi. Trendul a continuat și la începutul săptămânii.

Pe piața interbancară, pe piețe din Marea Britanie și America, un euro se dusese deja la peste 4 lei și 80 de bani, un prag psihologic ce nu fusese depășit. Există surse din piață care susțin că Banca Națională ar fi intervenit atunci pentru a stopa deprecierea accelerată a leului. Ar fi fost aruncate în piață nu mai puțin de 600 de milioane de euro, deci peste jumătate de miliard, potrivit Economica.

În total, de la începutul lui noiembrie și până acum, BNR ar fi cheltuit din rezerva valutară aproximativ 1,2 miliarde de euro pentru a apăra leul.

Cum ar fi intervenit BNR în piață

Pe piața interbancară, joi dimineață, nivelul afișat pe interbancar era de peste 4 lei și 80 de bani. Urcase foarte mult peste noapte și se menținuse așa. Apoi, după deschiderea pieței interbancare din România, leul a început să se aprecieze și să coboare sub pragul psihologic mai sus menționat.

Ulterior, la ora 13:00,…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica