Cum a ajuns Facebook, prin moneda Libra, să inspire China pentru dominație monetară

0 2

Facebook anunța recent că își face propria monedă virtuală – Libra. Nu e clar dacă va reuși sau nu, din moment ce ideea e criticată din mai multe părți. Dar până să se bucure Mark Zuckerberg, în cazul în care demersul va avea succes, există o țară care s-ar putea să se inspire din planul Facebook și chiar să aibă succes. E vorba de China.

China are planuri și ambiții mari legate de digitalizare, indiferent de domeniu. Are câteva sectoare care excelează la capitolul inovație, dar nu prea reușește să câștige încrederea Occidentului. Iar motivele pentru care nu e mereu privită cu ochi buni sunt dintre cele mai diverse și, în mare parte, extrem de pertinente.

Dacă în afara granițelor nu reușește mereu să dețină controlul pe care și l-ar dori, în țară lucrurile merg altfel. Guvernul de la Beijing știe tot ce mișcă în fiecare colț al statului. Și vrea să ducă această supraveghere la alt nivel.

Se vorbește de multă vreme în China de înlocuirea numerarului cu o monedă virtuală. O idee pe care Mark Zuckerberg se chinuie în această perioadă să o pună în practică, dar pe care Beijingul s-ar putea să o ducă la capăt mult mai repede decât șeful Facebook.

S-au ridicat multe sprâncene în rândul organismelor de reglementare la inițiativa lui Zuckerberg. Dar China poate să facă ce vrea.

China se uită atent la Libra celor de la Facebook

Ar trebui să știi încă de la început că ambițiile Chinei sunt…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica