Ciuperca „mâncătoare” de radiații de la Cernobîl va fi utilizată în scopuri surprinzătoare

0 4

Această ciupercă crește în medii extrem de radioactive și contribuie și la reducerea cantității de radiații de la Cernobîl.

Oamenii de știință știu de mai multă vreme de existența unor organisme care o duc foarte bine în zone cu un nivel foarte mare de radiații.

O varietate există și la Cernobîl. Ciuperca nu doar poate supraviețui în aceste condiții vitrege, ci se ocupă și cu „mâncatul” radiațiilor. În esență, aceasta poate descompune materialele radioactive precum grafitul fierbinte rămas în jurul reactorului. Poate face asta datorită cantității uriașe de melanină întunecată prin intermediul căreia poate absorbi radiațiile.

Partea și mai interesantă e rezultatul acestui proces. Prin procesarea radiațiilor, ciuperca le poate transforma în energie. Acum, oamenii de știință cred că mecanismul poate fi folosit pentru a produce substanțe care, în același timp, pot bloca penetrarea radiațiilor, dar și să le transforme în energie regenerabilă.

Ciuperca de la Cernobîl este studiată de NASA

În 2016, opt specii de ciuperci colectate de la locul exploziei reactorului nuclear au fost transportate în spațiu și au ajuns la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Cercetătorii NASA au descoperit că ciupercile colectate din jurul reactorului au mult mai multă melanină decât cele din zona de excludere. Acest lucru înseamnă că ciupercile s-au adaptat mediului radioactiv.

Potrivit estimărilor…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica