Chimiștii cercetează scoicile: de ce contează pentru noi

0 0

Adezivul reprezintă soluția care este folosită în viața noastră de zi cu zi la o multitudine de lucruri. Acum, chimiștii au hotărât să cerceteze scoicile pentru a putea produce adezivi mai puternici.

Adezivii și diferitele lipiciuri sunt utilizați în diferite industrii, printre care și cea constructoare de mașini dar și a construcțiilor civile și industriale. Adesea, cercetătorii apelează la lumea naturală din jurul nostru pentru inspirație în dezvoltarea de produse mai bune, inclusiv adezivi.

Multe inovații provin din ocean și creaturi acvatice. De exemplu, crustaceele, cum ar fi midiile, au reușit să se lipească de roci și alte obiecte folosind un tip de adeziv biologic, cu mult înainte ca oamenii să aibă lipici propriu. Interesant, în ciuda progreselor științifice, adezivii naturali creați de crustacee sunt mult mai puternici și mai durabili decât orice adeziv dezvoltat de oameni.

În căutarea unor adezivi îmbunătățiți, chimiștii de la Universitatea Purdue speră să afle cum crustaceele creează acești adezivi naturali și, eventual, să îi folosească în viața de zi cu zi. Profesorul de chimie Jonathan Wilker a spus că echipa sa a început prin a se uita la animale care produc adezivi. Wilker spune că oamenii de știință încă lucrează pentru a înțelege în mod fundamental cum animalele, cum ar fi stridiile și midiile, creează adezivii pe care sunt capabili să-i producă și cum funcționează împreună…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica