Cel mai vechi material de pe Pământ este mai bătrân decât Sistemul Solar

0 1


Cercetătorii au descoperit cât de vechi este, de fapt, cel mai vechi material observat vreodată pe suprafața planetei Pământ.

În 1969, un meteorit a ajuns pe planeta noastră și a aterizt în Australia. Acum, cinzeci de ani mai târziu, cercetătorii au descoperit cât de vechi este, de fapt, materialul care a ajuns pe această planetă odată cu meteoritul. Este vorba despre praful stelar pe care obiectul cosmic l-a transportat cu sine pe Pământ.

O nouă analiză a arătat că acesta s-ar fi format într-o perioadă cuprinsă între cinci și șapte miliarde de ani în urmă. Partea ciudată e că Soarele este mai tânăr de atât: are o vârstă de aproximativ 4,6 miliarde de ani. Acest lucru ne arată că praful stelar exista cu mult timp înaintea formării sistemului nostru solar și, de asemenea, înaintea formării Pământului.

Cum a ajuns aici cel mai vechi material de pe Pământ

Cercetătorii au analizat meteoritul încă de la aterizarea sa. Fragmente de o greutate de 100 kg au fost descoperite pe o suprafață de peste 13 kilometri pătrați în zona de impact. Pentru că au avut atât de multe bucăți de meteorit, oamenii de știință au putut să-l analizeze în profunzime.

Acum 30 de ani, au descoperit că meteoritul ar fi avut bucăți de roci „presolare”. Acestea erau bucățele de carbură de siliciu mai bătrâne decât Soarele. Totuși, abia în 2020 au reușit să determine cu mai multă exactitate cât de vechi este, de fapt,…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica