Cel mai vechi fragment ADN găsit vreodată e fascinant. Are peste un milion de ani și aparține acestui animal

0 1

Cu mai mult de un milion de ani în urmă, mamuții au traversat o Siberie acoperită de gheață. Dinții și colții pe care i-au lăsat în urmă au fost păstrați în pământul înghețat permanent al regiunii. Cercetătorii au extras și cartografiat recent un ADN conservat în doi molari de mamut din regiune, cu rezultate uimitoare. Recent, au dezvăluit că ADN-ul are o vechime de peste un milion de ani, ceea ce îl face cel mai vechi ADN secvențiat vreodată.

Înainte de această descoperire, acea evidență aparținea unui cal antic cu ADN între 560.000 și 780.000 de ani.

În studiul lor despre dinții de mamut, cercetătorii au raportat că molarii provin din două tipuri diferite de mamut. O specie, mamutul de stepă, este bine cunoscută: descendenții săi erau mamuți de lână. Cealaltă, potrivit Love Dalén, geneticiană la Centrul pentru Paleogenetică din Suedia, provine dintr-un „mamut necunoscut anterior, care a trăit în Siberia acum aproximativ 1,2 milioane de ani”.

Această a doua specie, a spus Dalén, s-a încrucișat cu mamuți de lână în urmă cu aproximativ 420.000 de ani, ceea ce a dat naștere mamuților columbieni care au intrat în America de Nord.

Molarii antici înșiși nu sunt descoperiri noi: Andrei Sher, paleontolog rus, i-a găsit în anii 1970

Noul studiu, publicat în revista Nature, a identificat cât de vechi sunt dinții pentru prima dată. Pentru a realiza acest lucru, echipa lui Dalén a analizat mai întâi…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica