Cea mai ambițioasă misiune a celor de la NASA: de ce vor să devieze un asteroid, cum

0 0

O navă spațială care are misiunea de a interceptarea unui asteroid a fost lansată din California, într-o misiune test a celor de la NASA.

Scopul este de a testa și demonstra capabilitatea primului sistem de apărare planetară din lume, DART, proiectat să schimbe traiectoria unui asteroid de la o potențială coliziune cu Pământul.

Nava spațială DART s-a înălțat pe cerul nopții de la baza forțelor spațiale americane Vandenberg, la aproximativ 240 de km nord-vest de Los Angeles, transportată la bordul unei rachete Falcon 9 deținută de SpaceX.

DART va zbura sub îndrumarea directorilor de zbor ai NASA până în ultimele ore ale odiseei sale, când controlul va fi predat unui sistem de navigație autonom la bord.

Finalul misiunii va testa capacitatea navei spațiale de a modifica traiectoria unui asteroid cu o forță cinetică absolută, lovindu-l cu viteză mare pentru a schimba cursul suficient cât să țină planeta noastră departe de pericol.

Primul sistem de apărare planetar

Camerele montate pe elementul de lovire și pe o mini-navă spațială, care urmează să fie eliberată de DART cu aproximativ 10 zile înainte, vor înregistra coliziunea și vor transmite imaginile înapoi pe Pământ.

Ținta lui DART este „luna” unui asteroid de dimensiunea unui stadion de fotbal care orbitează o bucată de rocă de cinci ori mai mare într-un sistem de asteroizi binar numit Didymos, cuvântul grecesc pentru geamăn.

Echipa a ales sistemul Didymos…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica