Ce pensie ai avea dacă nu ai da Statului 25% din salariu

0 2

Ce pensie ai avea atunci când ieși la pensie dacă nu ai fi obligat să contribui la pilonul I? Ce sumă ai avea dacă ai pune cei 25% în pilonul II?

Asta s-a întrebat Claudiu Nasui, deputat pentru București din partea USR, și a venit și cu un răspuns, iar acesta nu este unul bun pentru Stat.

Statul îți ia mulți bani pentru pensie, ești taxat cu 25% CAS (contribuțiile de asigurări sociale) doar pentru pensie. Dacă un român care muncește 35 de ani cu cotizare fixă pe salariu mediu, el va avea o pensie de 1100 de lei. Asta după ce a muncit toată viața pe un salariu aproape triplu.

Același român, dacă ar fi contribuit exact aceiași 25% CAS la pilonul 2 de pensii, ar fi avut o pensie de 5,654 de lei pe lună. Adică aproape dublu de cât a avut salariu.

Cum e posibil să ai o pensie de 5,654 de lei în România

Ipoteza care stă la baza calcului este: salariu mediu de 5105 lei pe lună/brut (salariu mediu) din care a plătit cota standard de CAS și a fost salarizat 35 de ani, cât este stagiu de cotizare. La vârsta de 65 de ani, românul are o speranță de viață de 16,7 ani, conform datelor Eurostat, adică va trăi până la 81,7 ani. Randamentul fondului de pilon II este de 2,82%, iar asta face ca aceea pensie să fie de 5,654 de lei.

„Evident că dacă românul nostru a muncit mai mult de 35 de ani (ceea ce e cazul pentru marea majoritate) va avea și mai mult. Dar, din motive de prudență, să zicem că nu a muncit decât 35 de ani”,…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica