Câți bani au câștigat cei care au fotografiat prima gaură neagră din Univers

0 4

În aprilie, specialiștii au dat publicității prima fotografie cu o gaură neagră, iar echipa responsabilă a primit o sumă uriașă de bani.

Imaginea cu gaura neagră supermasivă a adus echipei Event Horizon Telescope (EHT) trei milioane de dolari. Premiul a fost acordat de către Breakthrough Prize Foundation, o fundație care oferă anual cercetătorilor premii în domeniul științei, matematicii și fizicii. Este considerat drept cel mai bine plătit premiu științific.

În total, fundația a acordat peste 21 de milioane cercetătorilor din aceste domenii. Dintre acestea, trei milioane au primit cei 347 de membri ai echipei EHT, iar banii urmează să fie împărțiți în mod egal între ei. Premiul va fi acordat pe 3 noiembrie, în cadrul unei ceremonii de la sediul Ames Research Center al NASA.

Cercetătorii au fost răsplătiți pentru prima fotografie cu o gaură neagră din istorie. Imaginea a fost capturată cu ajutorul unei rețele de de opt telescoape radio răspândite la nivel global. Aceasta este o garuă neagră supermasivă și se află în centrul galaxiei Messier 87, aflată la 55 de ani lumină distanță.

Premiile Breakthrough au fost fondate inițial de miliardarul ruso-israelian Yuri Milner. Acum, acestea sunt sponsorizate și de alți miliardari din lumea tech precum Mark Zuckerberg și Sergei Brin, co-fondatorul Google.

Premiul acordat pentru o fotografie cu o gaură neagră

Echipa EHT a realizat fotografia pe 10 aprilie. Găurile…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica