Cât de poluat e aerul pe care îl respiri în București și de ce

0 7

Înainte de alegeri și în încercarea de-a spune că face ceva, Gabriela Firea, primarul București, a propus taxă pe mașini vechi. Intră în vigoare din martie. Dar până atunci poți vedea în timp real cât de poluat e aerul din Capitala.

Aerlive e, după cum îi zice numele, o platformă pe care vezi în timp real cât de poluat e aerul din București. Datele sunt colectate de la zece senzori montați în Capitală (mai sunt două stații mobile). Cei 10 senzori montați în cadrul proiectului aerlive.ro măsoară particule de praf în suspensie de 2,5 microni (PM2.5) și de 10 microni (PM10). Mai măsoară și monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (NO2) și dioxidul de sulf (SO2). Măsurătorile sunt completate cu informații despre temperatură, umiditate și presiune atmosferică, provenite dintr-un serviciu terț de furnizare a datelor meteo.

Până la final de 2020, Aerlive vrea să aibă 50 de senzori în oraș.

De ce e poluat aerul în București?

Aproximativ 23.000 de români mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului, conform Observatorului Român pentru Sănătate citat de PressOne. O bună parte dintre aceștia provin din București, unul dintre cele mai aglomerate orașe din Europa. În ceea ce privește sursele de poluare, sunt trei principale:

  • traficul rutier – cele peste 1,3 milioane de mașini înmatriculate în București, plus mașinile care tranzitează orașul
  • poluarea generată de construcții și santiere ce nu…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica