Cat de performat este cel mai puternic computer din lume?

0 672

Cercetatorii de la Laboratorul National Oak ne-au raspuns la aceasta intrebare. Au prezentat in premiera cel mai rapid super computer din lume care este mai performant decat un laptop cam de 1 milion de ori. Ei bine, da, nu am scris gresit, este vorba de 1 milion de ori.

Supercomputerul este cunoscut sub denumirea Summit si ocupa spatiu cam cat 2 terenuri de tenis. Nu are decat 4.608 servere si a fost creat de americani pentru a atinge o performanta formidabila de 200 petaflops. Poate realiza, asadar, peste 200 cvadrilioane de calcule pe secunda, o cifra uimitoare.

Summit a batut si un record mondial detinut de Sunway TaihuLight, un supercomputer din China care reusea sa atinga 93 petaflops. America ajunge din nou pe prima pozitie in topul celor mai performante 500 de computere, pozitie pe care a mai avut-o ultima oara in 2013.

Summit este un computer alimentat de 6 GPU Nvidia Tesla V100 si 2 cipuri IBM Pozwer 9 cu 22 de nuclee. Toate serverele au impreuna o memorie de 10 petabytes. Deci cel mai rapid computer este de 1 milion de ori mai rapid fata de un laptop obisnuit. Este conceput pentru a sarcini legate de retelele neurale dar si inteligenta artificiala, domeniu aflat in dezvoltare.

Supercomputerul Summit analizeaza cantitati uriase de informatii si date putand sa ofere rapid raspuns chiar si in cazul unor boli grave. Poate fi utilizat in diverse domenii de cercetare atat in medicina cat si in industria nucleara. Cercetatorii incearca acum sa realizeze pana in 2021 un super-super computer care sa faca pana la 1 miliard de miliarde de calcule pe secunda.

Source Yoda
You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica