Cat de important este un refresh rate mai mare in jocuri?

0 1

Gaming-ul este un fenomen mondial si s-a dezvoltat enorm in ultimii ani. Desi si in trecut jocurile se bucurau de o popularitate mare, odata cu aparitia internetului si a sistemelor accesibile, efectiv au explodat.

Desi in prima instanta tindem sa asociem gaming-ul cu adolescentii sau copiii, trebuie sa stiti ca exista zeci de milioane de adulti care se joaca pe calculator sau console in fiecare zi.

Discutia despre gaming este una enorma si as putea scrie zeci de pagini fara oprire, dar asta inseamna sa ma abat prea mult de la subiect. Dupa cum ati vazut deja, intrebarea din titlu se refera la rata de refresh si daca aceasta ajuta in jocuri. Inainte sa trecem la direct la subiect, trebuie sa inteleg ce este si la ce ajuta rata de refresh. Rata de refresh se refera la cat de des se reimprospateaza imaginea ecranului si se masoara in Hertzi (hz). Majoritatea ecranelor din comert au 60Hz si se spune ca atat este capabil ochiul uman sa perceapa. Intr-o oarecare masura acest lucru este adevarat, dar o rata de refresh mai mare ajuta in multe situatii.

Daca pana acum cativa ani toate monitoarele aveau o rata de refresh de 60Hz, acest lucru s-a schimbat. In prezent avem de-a face cu monitoare cu urmatoarele rate de refresh: 60hz, 75hz, 90hz, 100hz, 120hz, 144hz, 180hz, 200hz, 240hz, 300hz si 360hz. Pana in anul 2020, cea mai mare si avansata rata de refresh era de 240 dar in cadrul evenimentului CES de la Las Vegas au fost prezentate primele monitoare de 300, respectiv 360HZ.

Ca sa devin mai clar, o rata de refresh mai mare va ajuta in special in jocurile multiplayer si de tip Esports (Cs:GO, Lol, Dota etc). Practic, imaginea jocului dumneavoastra se reimprospateaza mai des si va ofera un mic avantaj fata de jucatorii care au un monitor gaming cu o rata de refresh mai mica. Diferentele sunt de cateva milisecunde, dar cel putin in cadrul profesionistilor, aceste milisecunde fac diferenta deoarece le permite sa reactioneze mai rapid.

Diferetele de la 60Hz la 144Hz sunt foarte mari si sesizabile, o spun din propria experienta. In schimb, diferenta dintre 144Hz si 240Hz nu este atat de mare. Se simte foarte putin, dar cel mai probabil nu ajuta prea mult. Pentru persoanele care-si doresc cele mai noi si performante monitoare, respectiv pentru profesionisti, probabil unul de 240Hz merita. Pentru un gamer casual sau amator/semi-profesionisti, consider ca 144Hz sunt mai mult decat suficienti.

Trebuie sa luati in considerare ca FPS-urile din jocuri sunt in stransa legatura cu rata de refresh. Daca aveti un monitor de 144Hz, 240hz sau 300, sistemul dumenavoastra trebuie sa fie capabil sa ofere atatea FPS-uri. De exemplu, daca jucati CS:GO pe un montor de 144hz si dumneavoastra aveti 100 de fps-uri, nu puteti beneficia de toti cei 144HZ. Mai pe scurt, FPS-urile din jocuri trebuie sa fie aproximativ echivalente cu rata de refresh ca sa va bucurati de o experienta de gaming perfecta.

In cazul consolelor, jocurile sunt limitate la 60 FPS-uri. Din cate am inteles, odata cu aparitia Sony Playstation 5 si Microsoft Xbox X limita se mareste pana la 144Hz. Astfel, si gamerii de pe console se pot bucura de o imagine mai smooth daca folosesc monitoare/televizoare cu rate de refresh de peste 60HZ.

In concluzie, o rata de refresh mai mare este importanta in jocuri. Va ajuta sa aveti o imagine mai fluida si un timp de raspuns mai bun. Nu uitati ca sistemul dumneavoastra trebuie sa fie suficient de performant incat sa scoata FPS-uri in jocuri cel putin echivalente cu rata de refresh a monitorului folosit pentru o experienta completa.

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica