Cât de bun este vaccinul Pfizer, de fapt: cel mai mare studiu al eficacității vine din Israel

0 4

Majoritatea statisticilor legate de eficiența vaccinurilor împotriva noului coronavirus provine din studii clinice. Cel puțin când vine vorba de Pfizer, avem totuși acces la analize la scară largă.

Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 94% împotriva cazurilor simptomatice de Covid-19, potrivit unui studiu foarte amplu realizat în Israel și publicat miercuri, care confirmă datele din studiile clinice și rolul crucial al campaniilor de vaccinare pentru a pune capăt pandemiei, potrivit AFP.

„Aceasta este prima dovadă evaluată de colegi a eficacității unui vaccin în condiții reale”, a declarat Ben Reis, unul dintre coautorii studiului publicat miercuri, pentru AFP, în prestigiosul New England Journal of Medicine.

Astfel de date ”din piață” sunt foarte importante pentru a amplifica gradul de încredere în procesul de vaccinare. În contextul în care nu vin neapărat dintr-un mediu controlat de testare, dintr-un număr de câteva mii sau zecii de mii de persoane vaccinate, abia acum poți vedea cât de bun este un vaccin sau nu.

În contextul vaccinării în masă din Israel, doar cu Pfizer/BioNTech, acum s-a putut măsura în condiții reale eficiența respectivei soluții de imunizare, pe o varietate mai mare de oameni și tipologii medicale, luând în calcul și provocările logistice din spatele livrării vaccinului. Nu de alta, dar transportul la temperaturi extreme negative continuă să fie destul de dificil.

În final, studiul…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica