Cât de bogați sunt românii, de fapt: cum își țin averea, cum a fost influențată de pandemie

0 1

Pe hârtie, pandemia de coronavirus a închis foarte multe afaceri ale românilor și a generat un număr record de șomeri. În practică, când tragi linie, românii sunt însă semnificativ mai bogați decât înainte.

La intervale regulate de timp, BNR publică o analiză intitulată Raportul asupra Stabilității Financiare. Cea mai recentă ediție a ajuns online în urmă cu câteva zile și ilustrează o imagine foarte optimistă vizavi de averea românilor. Din câte se pare, la final de 2020, avuția netă a românilor s-a aflat la un maxim istoric. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, creșterea a fost de 6,1%.

Cât de bogați sunt românii, cum își țin banii

Cei mai mulți dintre români, trei sferturi, își țin banii în imobiliare, case și apartamente. Această situație se datorează în mare măsură legislației care încurajează deținerea de active imobiliare mai degrabă decât (re)investirea în activități productive, atrage atenția raportul Băncii Naționale a României.

O partea din creșterea averii s-a datorat faptului că a crescut valoarea apartamentelor și caselor. Creșterea a fost cu 4,8% în T4/2020 față de T4/2019. Modificarea s-a datorat în egală măsură devalorizării monedei naționale, dar și datorită rezilienței pieței imobiliare.

Dincolo de acest aspect, activele financiare reprezintă aproximativ 24% din total, spre deosebire de zona euro, unde acestea reprezintă aproximativ 45% din avuția…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica