Care e cea mai mică unitate de timp și cât măsoară, de fapt?

0 1

Oamenii de știință au măsurat cea mai scurtă unitate de timp: timpul în care o particulă de lumină traversează o moleculă de hidrogen.

Timpul respectiv, pentru înregistrare, este de 247 zeptosecunde. O zeptosecundă este o trilionime de miliardimi de secundă sau un punct zecimal urmat de 20 de zerouri și 1.

Anterior, cercetătorii se scufundaseră în tărâmul zeptosecundelor. În 2016, cercetătorii au folosit lasere pentru a măsura timpul în trepte de până la 850 de zeptosecunde.

Această acuratețe este un salt uriaș față de lucrarea câștigătoare a Premiului Nobel din 1999, care a măsurat prima dată timpul în femtosecunde, care sunt milionimi de miliardimi de secunde.

Este nevoie de femtosecunde pentru ca legăturile chimice să se rupă și să se formeze, dar este nevoie de zeptosecunde pentru ca lumina să călătorească într-o singură moleculă de hidrogen (H2).

Cum se măsoară zeptosecundele?

Pentru a măsura această călătorie foarte scurtă, fizicianul Reinhard Dörner de la Universitatea Goethe din Germania și colegii săi au folosit raze X de la PETRA III la Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY), un accelerator de particule din Hamburg.

Cercetătorii au setat energia razelor X astfel încât un singur foton sau o particulă de lumină să scoată cei doi electroni din molecula de hidrogen – O moleculă de hidrogen este formată din doi protoni și doi electroni.

Fotonul a sărit dintr-un electron din moleculă în celălaltCiteste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica