Capsula timpului a fost deschisă după o sută de ani: ce au găsit arheologii la Târgu Mureș

0 2

La Târgu Mureș, s-a deschis capsula timpului. După o sută de ani, a fost deschisă o capsulă a timpului, în timp unor lucrări de renovare a unui liceu din oraș.

Capsula a fost ascunsă într-o cutie, în piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș, pe data de 10 septembrie 1908.

Arheologii au găsit o cutie din piatră, sculptată, în fundația clădirii, în timp ce supravegheau lucrările de modernizare a liceului. După ce au curățat-o, și-au dat seama că au în fața lor chiar piatra de temelie a școlii, care cântărea câteva sute de kilograme.

Capsula timpului este veche de o sută de ani

Aceștia au dus-o apoi la Muzeul de Istorie, unde au descoperit în interiorul ei o altă cutie, din cupru, care adăpostea planul vechi al clădirii, ziare și câteva monede, vechi de peste un secol.

„Putem spune că s-a păstrat în condiţii foarte bune, având în vedere că unele dintre medallii au urme de coroziune, în rest hârtiile s-au păstrat foarte bine”, a spus Raluca Dumitrescu, restaurator, citată de Stirileprotv.ro.

Totuși, este nevoie de o anumită temperatură şi umiditate, pentru a fi conservate. După ce a fost deschisă cutia, hârtiile au fost depuse în laboratorului Muzeului Judeţean Mureş.

„Am avut emoţii. Fiindcă ştiam că o să fie material de natură organică foarte sensibilă, sensibilă la umiditate şi chiar şi la lumină”, a spus Călin Pop, restaurator, citat de aceeași sursă.

Obiectele descoperite…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica