Când vin banii de la UE pentru relansarea economiei: Ungarie și Polonia ne pun bețe-n roate

0 2

Uniunea Europeană lucrează de câteva luni la un plan de relansare economică post-Covid. Din păcate, Ungaria și Polonia sabotează inițiativa din cauza unor prevederi referitoare la statul de drept.

În ultimii ani, Ungaria, Slovenia și Polonia au făcut pași repezi către regimuri autoritare, dictatoriale. Pentru că Uniunea Europeană încearcă să promoveze valori democratice printre țările Uniunii, a condiționat ajutoarele financiare de respectarea statului de drept și a separației puterilor în stat. În mod previzibil, respectivele principii nu au rezonat cu lideri precum Viktor Orban.

În momentul de față, planul economic de relansare post-Covid este blocat de de către Ungaria și Polonia, căreia s-a raliat și Slovenia. Administrația celor trei țări din UE a apelat la dreptul de veto din cauza includerii în proiectul de ajutor financiar a unui mecanism de condiționare a alocării fondurilor europene.

În condiții normale, țările UE ar fi stat mult și bine la masa negocierilor pentru a găsi o soluție de compromis, dar pandemia a dus la soluții extreme. Cel mai probabil, li se va lua dreptul de veto țărilor opozante care refuză respectarea statului de drept. „Cu președinția germană a UE, căutăm soluții practice, care pot trece printr-un anumit număr de clarificări tehnice la acest mecanism, cu siguranță însă nu prin punerea sa în discuție, deoarece valorile noastre și proiectul nostru european” sunt „aici în joc”, a…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica