Când am devenit pe deplin oameni? Fosilele și ADN-ul explică evoluția inteligenței umane

0 2

Când a apărut pentru prima dată ceva ca noi pe planetă? Se pare că există un acord remarcabil de mic cu privire la această întrebare. Fosilele și ADN-ul sugerează că oamenii care seamănă cu noi, Homo sapiens din punct de vedere anatomic, au evoluat acum aproximativ 300.000 de ani. În mod surprinzător, arheologia – instrumente, artefacte, artă rupestră – sugerează că tehnologia și culturile complexe, „modernitatea comportamentală”, au evoluat mai recent: acum 50.000-65.000 de ani.

Unii oameni de știință interpretează acest lucru ca sugerând că primii Homo sapiens nu erau în întregime moderni. Cu toate acestea, datele diferite urmăresc lucruri diferite. Craniile și genele ne spun despre creiere, iar artefactele despre cultură. Creierul nostru a devenit probabil modern înainte de culturile noastre.

Timp de 200.000-300.000 de ani după apariția Homo sapiens, instrumentele și artefactele au rămas surprinzător de simple, puțin mai bune decât tehnologia neanderthală și mai simple decât cele ale vânătorilor-culegători moderni, cum ar fi numiți americanii indigeni. Începând cu aproximativ 65.000 de ani în urmă, au început să apară tehnologii mai avansate: arme complexe de proiectile, cum ar fi arcuri și aruncători de sulițe, cârlige de pește, ceramică, ace de cusut.

Oamenii făceau artă reprezentativă – picturi rupestre cu cai, zeițe de fildeș, idoli cu cap de leu, arătând fler artistic și imaginație. Un flaut…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica