BNR îți bagă bani în traistă: toți românii trebuie să știe de scăderea dobânzilor

0 5

Într-o perioadă în care românii nu prea au mai avut parte de vești bune, Banca Națională a României a anunțat scăderea dobânzii de referință și vom avea cu toții de câștigat.

Pe parcursul zilei de vineri, BNR a decis scăderea dobânzii de referință până la un minim istoric. Este vorba de o scădere de la 1,5 la 1,25%. Deși valoarea pare una infimă, mai ales în cazul creditelor pe termen lung, beneficiul financiar pentru cetățenii de rând va fi semnificativ.

În acelaşi timp BNR a scăzut şi dobânda pe care o plăteşte la depozitele atrase de la bănci, de la 1% la 0,75% şi, cel mai important lucru, a scăzut şi dobânda lombard de la 2% la 1,75%, astfel că băncile nu ar avea sens să plătească dobânzi mai mari de 1,75% altor bănci pentru că pot lua bani de la BNR. În mod evident, vor mai exista și excepţii. Acestea din urmă ţin însă de politica fiecărei bănci, conform ZF.ro.

Motivul din spatele acestei decizii a avut legatură cu creștere lichidităților din piața autohtonă, dar și a îmbunătățirii percepției investitorilor față de România. Pe piaţa interbancară indicele ROBOR la 3 luni, folosit ca referinţă în contractele de împrumut, a scăzut de la începutul anului de la 2,04% la 1,77 – 1,78% pe an, ceea ce înseamnă o scădere relativă de 13%.

Ca să înțelegi practic în ce mod te ajută pe tine aceste detalii tehnice, poți avea în vedere exemplul unei rate de 1200 de lei pe lună, din care…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica