Avertisment de la FMI: de ce se vor resimți efectele pandemiei zeci de ani de acum încolo

0 1


FMI a realizat un amplu raport legat de consecințele pe termen mediu ale pandemiei de coronavirus. Veștile, evident, nu-s dintre cele mai bune. Dar câteva previziuni pot fi citite și într-o notă optimistă.

Anul 2020 e, de departe, unul dintre cei mai proști ani ai istoriei contemporane. Și asta nu o spune doar meme-urile de pe Facebook, ci și analiștii economici. Pandemia de coronavirus va lăsa urme: adânci pentru unii, mai puțin adânci pentru alții, dar cu siguranță vizibile pentru toată lumea.

Impactul economic este, de fapt, doar începutul, după cum atrage atenția FMI. Pentru că ce contează cu adevărat e ritmul de recuperare.  Specialiștii susțin că această contracție economică se va încheia pe măsură ce pandemia se va retrage.

Dar istoria a arătat în repetate rânduri că efectele economice pe termen lung ar putea persista pentru zeci de ani de acum încolo.

Care-s consecințele pandemiei pe termen mediu în viziunea FMI

Raportul FMI sugerează că va urma o perioadă prelungită de dobânzi mici care ar putea dura două decenii sau chiar mai mult. Acest lucru poate fi privit într-o notă optimistă – asta înseamnă spațiu pentru a finanța stimularea economică, iar oamenii care-și păstrează joburile și salariile la același nivel rămân cu mai mulți bani în buzunar.

De aici încolo, însă, ține de guverne să gestioneze inteligent situația. Politica fiscală trebuie adaptată vremurilor. Specialiștii FMI vin cu o…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica