Airbus s-a inspirat de la păsări ca să-și facă avioanele mult mai eficiente

0 3


Airbus a semnat înțelegeri cu două companii aeriene de transport de pasageri, precum și cu trei furnizori de servicii de trafic aerian şi Eurocontrol pentru a demonstra fezabilitatea operațională a proiectului fello’fly pentru reducerea emisiilor din aviație.

Cele două companii aeriene de transport de pasageri sunt Frenchbee și SAS Scandinavian Airlines, iar furnizorii de servicii de trafic aerian sunt Air Navigation Service Providers (ANSP), francezii DSNA (Direction des Services de la Navigation Aérienne) și NATS din Marea Britanie.

Poți zbura cu prietenii în avioane diferite

Inspirat de biomimetică, fello’fly se bazează pe recuperarea de energie (Wake Energy Retrieval) pentru a reduce emisiile din aviație. WER imită comportamentul păsărilor, care zboară împreună pentru a reduce consumul de energie.

 

Tehnica unui avion urmăritor de a recupera energia pierdută de primul, zburând în curentul de aer lin creat de avionul din față, reduce consumul de carburant cu 5% până la 10% per călătorie.

Pentru a aduce împreună avioanele înainte și în timpul unei operațiuni fello’fly, companiile Frenchbee și SAS contribuie cu expertiza lor în planificarea zborurilor și în operațiunile pentru cerințele de colaborare necesare.

Iar pentru a defini modul în care două avioane pot să navigheze împreună minimizând impactul asupra procedurilor de astăzi, DSNA, NATS și EUROCONTROL contribuie cu expertiza în navigație aeriană.

În…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica