Ai mințit pe internet, s-ar putea să ajungi la închisoare: noua lege pentru anunțurile fictive din online, terifiantă

0 1

Internetul din România este plin de anunțuri fictive, cu consecințe financiare dezastruoase pentru mulți neștiutori. Din fericire, pedeapsa pentru cei care se ocupă cu fraudele de pe internet a devenit semnificativ mai aspră.

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie foarte importantă la începutul acestei săptămâni. A schimba încadrarea anunțurilor mincinoase de pe internet din fraudă informatică în înșelăciune. În cazul în care cineva a fost prejudiciat în urma gestului tău, șansele sunt foarte mari să ajungi la închisoare.

Aceasta a devenit realitatea din România după ce Înalta Curte a încercat să soluționeze un caz ridicat de secția penală a Curții de Apel Alba Iulia. În final, s-a stabilit că „publicarea de anunțuri fictive online care a avut drept consecință producerea unei pagube, fără ca prin această activitate să se intervină asupra sistemului informatic sau asupra datelor informatice prelucrate de acesta, realizează condițiile de tipicitate ale infracțiunii de înșelăciune, prevăzute de art. 244 din Codul penal”.

Ca referință, dacă nu s-ar fi luat această decizie, faptele cu pricina ar fi fost încadrate la articolul 249 din Codul penal, fraudă informatică. Este important de reținut că, deși schimbarea încadrării pare să fie în favoarea păgubitului, de fapt este exact invers. În legislația românească, frauda informatică este semnificativ mai dur sancționată, cu o…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica