Acești ochelari creați la Cluj dau o șansă persoanelor nevăzătoare

0 9

O soluție pentru persoanele nevăzătoare poate veni de la un startup din Cluj, care promite o pereche de ochelari revoluționari.

Un startup din Cluk a lansat o pereche de ochelari despre care spune că pot fi extrem de utili pentru persoanele nevăzătoare. E vorba de un sistem de tehnologie asistivă, integrat în ochelari. Creația aparține startup-ului .lumen (dotLumen), un proiect lansat la Cluj.

Iată cum funcționează.

Ochelarii creați la Cluj pot ajuta persoanele nevăzătoare

Sistemul a apărut de la o statistică nefericită.

“Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea…Citeste continuarea aici

You might also like

Scrie un Comentariu

Adresa de mail nu va fi publica